Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak Čína předběhla Západ

Brusel oficiálně zahajuje vyšetřování pekingských dotací na elektromobily na jehož konci se očekávají cla na jejich dovoz ve výši kolem 40 %.

Je to paradoxní. Na jedné straně EU a USA tvrdí, že Čína v oblasti klimatu nic nedělá. Na druhou stranu se EU a Spojené státy brání dovozu zelených technologií, které Čína vyvinula. Důvody pochopitelně nejsou ekologické, ale byznysové.

 Brusel tento týden ústy Usuly von der Leyen zahájil vyšetřování čínských dotací na elektromobily, jejímž zamýšleným cílem mají být výrazně vyšší cla, vedlejší důsledkem však bude obchodní válka s asijským hegemonem.

Projev předsedkyně Evropské komise otevřeně odhaluje důvodnou obavu, že po desetiletích růstu, reálně hrozí, že Evropa ztratí svůj technologický a hospodářský klenot: automobilový průmysl.

Západ dlouhá léta tvrdí, a to oprávněně, že Čína je něco jako klimatický Sauron, který těžbou uhlí v obřích dolech v Šan-si a produkcí ošklivého CO2 ničí planetu. Čína však mezi tím napřela obrovskou sílu své ekonomiky do subvencí pro obnovitelné technologie. Samozřejmě, že tak nečiní z ušlechtilých ekologických důvodů.

Z hlediska čínské politiky jde o ekonomickou „atomovku“, jíž nyní vysílá na evropský trh, který si sám vytvořil zelené regulativy, kterých nedokáže svou současnou technologickou kapacitou dosáhnout, minimálně v určených termínech. Ty technologie však v potřebné kapacitě, a zdá se že i kvalitě, existují, a dokonce za přijatelnou cenu. Ale vlastní je Čína.

Dnes je zřejmé, že bez vlastního rozvinutého dodavatelského řetězce průmyslu produkce baterií, který by adekvátně nahradil řetězec výroby klasických spalovacích motorů, bude klimatická politika EU i nadále hrát ve prospěch Číny. Čínský run na Evropu přitom pohání praktický zákaz prodeje automobilů se spalovacími motory v EU od roku 2023.

Čínské společnosti nyní mají 60procentní podíl na světovém trhu s výrobou bateriových článků, a to včetně rozsáhlých závodů na kontinentu, které slouží evropským výrobcům automobilů. Číňané tedy vlastní celý dodavatelský řetězec, což je pro evropský automotive minimálně nepříjemné.
„Von der Leyenová si teprve nyní uvědomuje, že celý režim (snižování emisí) CO2 je ve skutečnosti programem podpory čínské ekonomiky, tedy čínské politiky“ konstatoval pod podmínkou anonymity pro server Politico jeden z bývalých manažerů evropského automobilového průmyslu.

Ostatně – už jsme to zažili. Pamatujete na evropský boom podpory výstavby solárních elektráren v uplynulých dekádách? Většina technologií pocházela z čínské produkce. Za evropské peníze, ovšem.

Von der Leyenová ve středu prohlásila, že Evropa se musí vyvarovat toho, aby se opakovala ztráta jejího solárního průmyslu ve prospěch Číny. Čínská dominance v oblasti elektromobilů však trvá již více než deset let.
Kromě toho, že Čína podpořila vývoj technologií pro elektromobily mnohem dříve, než se k němu Evropa vydala, také prakticky ovládla dodavatelské řetězce mnoha nerostných surovin používaných v bateriích pro tyto vozy.
Podle průzkumu Centra pro strategická a mezinárodní studia z roku 2018 vynaložila čínská vláda v letech 2009 až 2017 na dotace pro elektromobily 60 miliard dolarů. Brusel podle svých oficiálních představitelů stále věří, že pro Evropu ještě není pozdě, že ještě stihne vybudovat průmysl, který bude zejména v oblasti elektromobilů, schopen konkurovat Číně, sebevědomě v tomto smyslu hovoří i Washington.

No nevím, pokud není boj už prohraný, bude vyžadovat maximální soustředění a disciplinovanou a masivní dotační politiku, kombinovanou se sebevědomou celní politikou vůči Číně. Nejsem si vůbec jistá, že toho budeme schopni.

 

Autor: Kateřina Kešnerová | pondělí 18.9.2023 11:34 | karma článku: 25,71 | přečteno: 732x
  • Další články autora

Kateřina Kešnerová

Jací lidé mají kontrolovat Českou televizi?

Na sociálních sítích jsem narazila na seznam kandidátů do Rady České televize. Seznam obsahuje dost zvláštních až bizarních jmen. Dvě z nich mě ale opravdu zarazila, byť každé jiným způsobem.

26.11.2023 v 18:00 | Karma: 25,92 | Přečteno: 685x | Diskuse| Společnost

Kateřina Kešnerová

Síkela za naše miliardy nakoupil klimatickou katastrofu

Je to jen pár týdnů, co ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela halasně oznamoval, že stát nakoupil plynové zásobníky a taky společnost Net4Gas dohromady za víc než 40 miliard. O plynu mluví neustále. Teď mu ale asi zaskočí.

15.11.2023 v 18:00 | Karma: 37,94 | Přečteno: 1372x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Kateřina Kešnerová

Komu slouží ekoaktivisté?

Ekologičtí aktivisté dnes opět protestovali. Tentokrát jim vadí ČEZ, Komerční Banka, Daniel Křetínský i energeticko-klimatický plán. Komu naopak svými aktivitami pomáhají?

26.9.2023 v 10:38 | Karma: 30,80 | Přečteno: 731x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Kateřina Kešnerová

Proč Brusel tlačí soláry a větrníky hlava nehlava?

Evropský parlament schválil nový cíl pro obnovitelné zdroje energie. Do roku 2030 by měl být jejich podíl na celkové spotřebě v EU ve výši 42,5 procenta oproti dosavadním zhruba 22 procentům. Podle odborníků je to neproveditelné.

14.9.2023 v 9:45 | Karma: 36,03 | Přečteno: 995x | Diskuse| Společnost

Kateřina Kešnerová

Laureát Nobelovy ceny: žádná klimatická krize neexistuje

Jeden z předních světových odborníků na kvantovou mechaniku a laureát Nobelovy ceny za fyziku z roku 2022 John F. Clauser označil vědecké dogma o klimatické zkáze za pseudovědu.

19.7.2023 v 13:28 | Karma: 34,85 | Přečteno: 1023x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Železniční koridor mezi Ostravou a Slovenskem stál, vlak tam srazil člověka

28. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  12:22

Nehoda v neděli dopoledne téměř dvě hodiny komplikovala provoz na hlavním železničním koridoru mezi...

Benda, Rouček, Dryml a další. Do europarlamentu kandidují známá jména

28. dubna 2024

Premium Nejen politickými proklamacemi a sliby lákají strany voliče. Součástí kampaní jsou i známé tváře....

Ukrajinská armáda na frontě postupně míří k bankrotu, varuje analytik

28. dubna 2024

Podcast Ukrajinská armáda na frontě čelí čím dál většímu tlaku. Především v Donbasu je situace kritická....

VIDEO: Paraglider se zřítil ze třiceti metrů na poušť. Sám si zavolal záchranku

28. dubna 2024  11:45

Třiatřicetiletý Anthony Vella testoval nad texaskou pouští severozápadně od Austinu motor BGD Luna...

  • Počet článků 38
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1293x
Slunce, moře a vítr ve vlasech. Klid, pohoda a uvolnění. Sklenka dobrého vína a společnost milých lidí. Děti a rodiče. Víc toho člověk k životu většinou nepotřebuje. A pardon, ještě zdraví.

Seznam rubrik