Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Laureát Nobelovy ceny: žádná klimatická krize neexistuje

Jeden z předních světových odborníků na kvantovou mechaniku a laureát Nobelovy ceny za fyziku z roku 2022 John F. Clauser označil vědecké dogma o klimatické zkáze za pseudovědu.

Učinil tak v prohlášení při příležitosti svého přijetí do správní rady CO2 Coalition. V něm oficiální vědu o klimatu označil za „masivní a šokující novinářskou pseudovědu.“ Příběh o klimatické krizi je podle něj „podvodem globální elity a nebezpečnou korupci vědy, ohrožující světovou ekonomiku a blahobyt miliard lidí.“

John Clauser zcela určitě nemá zapotřebí vystupovat v zájmu nějakých „zločinných organizací uhelných baronů“. Spíše naopak. Díky svému statutu je nezávislý na podpoře vlád či lobbyistických organizací, které se podle něj snaží přeformátovat naši úspěšnou civilizaci a učinit z ní nástroj své moci.

Vědecká koalice pro CO2 byla založena před osmi lety jako platforma pro diskusi o změně klimatu, úloze lidstva v klimatickém systému a důsledcích povinného snižování CO2 v atmosféře. Podle Clausera musí světová populace počítat v souvislosti s tzv. záchranou planety mimo jiné se snížením kvality života a současným zvýšením nákladů na ně, zatímco se bude hrstka elit, prosazujících zelenou agendu dále prohánět v soukromých letadlech.

„Podle mě žádná klimatická změna neexistuje,“ prohlásil Clauser a dodal, že tuto pseudovědu propagují pomýlení marketéři, politici, vládní agentury a zaplacení ekologové. Podle něj se budeme potýkat s energetickou krizí, kterou zelené dogma způsobí a která přinese pokles životní úrovně lidstva. Tato krize již podle Clausera započala a stále rychleji se zhoršuje. „Tato krize je zbytečně a dlouhodobě prohlubována tím, co je podle mého názoru nesprávná klimatická věda“, doplnil. 

Clauser přitom není zdaleka prvním nobelistou, který zpochybňuje současný vědecko-politický narativ o změně klimatu. „Neexistuje žádná klimatická nouze,“ píše se například v dokumentu, jehož hlavním signatářem je nositel Nobelovy ceny za rok 1973, norský fyzik Ivar Giaver. Tuto proklamaci podepsaly tři stovky vědců, kteří se klimatem skutečně vědecky zabývají. Podle dokumentu nejsou oficiální klimatické modely ani vzdáleně věrohodné a vliv skleníkových plynů jako je oxid uhličitý na stav klimatu se přeceňuje. Věda o klimatu je podle něj spíše diskusí o vlastním přesvědčení a aktivismu a nemá příliš společného s vědou.

Dr. Clauser kritizoval udělení Nobelovy ceny za rok 2021 za práci na vývoji počítačových modelů předpovídajících globální oteplování. Americkému prezidentu Bidenovi neváhal sdělit, že nesouhlasí s jeho klimatickou politikou. Clauser mimo jiné vyvinul klimatický model, který stávající modely doplňuje o nový významný dominantní proces. Ten zahrnuje zejména vliv viditelného světla odráženého kumulovitými mraky, které pokrývají v průměru polovinu Země na klimatickou kondici planety. Stávající modely roli atmosférické oblačnosti na jevy jako je globální oteplování bohužel značně podceňují.

Při pohledu na Zemi z vesmíru pokrývá oblačnost různě velkou část zemského povrchu, a to od jedné až do dvou třetin. Tyto mraky odrážejí přibližně 90 % slunečního světla, které na ně dopadá, zpět do vesmíru. Sluneční světlo, které dopadá na zemský povrch v bezoblačné oblasti, jejíž dvě třetiny pokrývají oceány, je pohlcováno a vypařuje se z něj mořská voda, čímž vznikají další kupovité oblačnosti.

Změny v rychlosti přenosu tepla zářením spojené se změnami atmosférického oxidu uhličitého jsou podle tohoto modelu téměř o dva řády nižší, než předpokládají apologeti zelené doktríny. Vliv oxidu uhličitého na globální tzv. oteplování lze tedy považovat za zanedbatelný.

Je třeba poznamenat, že zprávy Mezivládního panelu pro změnu klimatu, že vliv oblačnosti skutečně představuje největší nejistotu v jejich předpovědích klimatu. Ignorace tohoto faktu v zadání klimatické politiky vede jednoznačně ke snižování životní úrovně formou radikálních změn v energetice či osobní dopravě a povedou k radikálnímu zvýšení daní v zemích vysoké civilizační úrovně.

Bohužel však nesledujeme vědeckou debatu, jsme svědky bezprecedentního politického směřování k úpadku ve jménu zelené ideologie. Necháme si to líbit?

Autor: Kateřina Kešnerová | středa 19.7.2023 13:28 | karma článku: 34,85 | přečteno: 1023x
  • Další články autora

Kateřina Kešnerová

Jací lidé mají kontrolovat Českou televizi?

Na sociálních sítích jsem narazila na seznam kandidátů do Rady České televize. Seznam obsahuje dost zvláštních až bizarních jmen. Dvě z nich mě ale opravdu zarazila, byť každé jiným způsobem.

26.11.2023 v 18:00 | Karma: 25,92 | Přečteno: 685x | Diskuse| Společnost

Kateřina Kešnerová

Síkela za naše miliardy nakoupil klimatickou katastrofu

Je to jen pár týdnů, co ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela halasně oznamoval, že stát nakoupil plynové zásobníky a taky společnost Net4Gas dohromady za víc než 40 miliard. O plynu mluví neustále. Teď mu ale asi zaskočí.

15.11.2023 v 18:00 | Karma: 37,94 | Přečteno: 1372x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Kateřina Kešnerová

Komu slouží ekoaktivisté?

Ekologičtí aktivisté dnes opět protestovali. Tentokrát jim vadí ČEZ, Komerční Banka, Daniel Křetínský i energeticko-klimatický plán. Komu naopak svými aktivitami pomáhají?

26.9.2023 v 10:38 | Karma: 30,80 | Přečteno: 731x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Kateřina Kešnerová

Jak Čína předběhla Západ

Brusel oficiálně zahajuje vyšetřování pekingských dotací na elektromobily na jehož konci se očekávají cla na jejich dovoz ve výši kolem 40 %.

18.9.2023 v 11:34 | Karma: 25,71 | Přečteno: 732x | Diskuse| Společnost

Kateřina Kešnerová

Proč Brusel tlačí soláry a větrníky hlava nehlava?

Evropský parlament schválil nový cíl pro obnovitelné zdroje energie. Do roku 2030 by měl být jejich podíl na celkové spotřebě v EU ve výši 42,5 procenta oproti dosavadním zhruba 22 procentům. Podle odborníků je to neproveditelné.

14.9.2023 v 9:45 | Karma: 36,03 | Přečteno: 995x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 38
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1293x
Slunce, moře a vítr ve vlasech. Klid, pohoda a uvolnění. Sklenka dobrého vína a společnost milých lidí. Děti a rodiče. Víc toho člověk k životu většinou nepotřebuje. A pardon, ještě zdraví.

Seznam rubrik